ניהול ולא התנהלות – בזבוז מזון

זמן קריאה משוער: 3 דקות ו-8 שניות

איכות הסביבה או תקציב

בין אם הרצון או המודעות לבזבז מזון היא לשמירה על איכות הסביבה ובין אם הרצון המוביל היא התנהלות כלכלית – חסכון בבזבוז מזון ישפר משמעותית את תקציב משק הבית.
זה נכון גם לשירותים אחרים שאנו צורכים, כמו חשמל או מים, אבל בהקשר למזון זה בולט יותר. ראשית, משום שהיקף בזבוז המזון גדול מאוד, שנית משום שתקציב המזון הוא רכיב משמעותי בתקציב הבית – כ – 17%, לפי דו"חות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. לשנת 2018.
עפ"י ארגון לקט ישראל, היקף המזון האבוד כ – 30%, מתוכו המזון הטוב למאכל הוא כ – 47%(!), והיקף המזון המבוזבז של משקי הבית מתוך סך המזון הנזרק הוא כ – 40%. בשל הצורך לגדל עוד מזון כדי לספק את האוכלוסייה, לארוז, לשנע ועוד – תורם בזבוז זה להכפלה של סך המזון האבוד.
במילים אחרות, בית אב ממוצע מבזבז מזון בשווי של כ – 3,000 ש"ח בשנה ו"תורם" ליוקר מחיה של כ – 6,000 ש"ח בשנה.

אין ברירה, חייבים לאכול

נכון, זו אחת האמונות המגבילות בצמצום בזבוז המזון. אין הכוונה לכך לא שלא צריך לאכול, חלילה, אלא שצריך לגמור מהצלחת 🙂
לאכילה משמעויות ורבדים נסתרים, פסיכולוגיים, הישרדותיים ואף היסטוריים, בוודאי בהיבט של ישראלים (דור שני לשואה וכד). אנו מתוכנתים לאגור מזון כדי לשרוד, ורבים מאיתנו גדלו על ברכי ה"חייבים לגמור מהצלחת", או "יש ילדים רעבים, אל תזרוק אוכל".
זאת ועוד, מחקרים מראים כי האכילה היא פעולה אוטומטית, ואין צורך לחשוב כדי לאכול. ההיפך הוא הנכון – כדי להפסיק לאכול נדרשת חשיבה והחלטה להפסיק לאכול. זו הסיבה שלרוב נאכל יותר כאשר אנו עושים פעילות אחרת תך כדי – קריאה, צפייה בטלוויזיה ועוד.
תרבות השפע, התפיסה כאילו מצליח חייב להציע סוגי אוכל רבים, הצלחות ההולכות וגדלות וכמובן – העולם הצרכני בו אנו חיים – כולם תורמים לכך שנרכוש או נכין אוכל הרבה מעבר לצרכים שלנו. התוצאה? השלכת האוכל.
בזבוז המזון בקרב בתי האב מתרחש הן ברכישה – אנו קונים יותר ומשליכים את מה שלא טוב או פג תוקף, והן בשלב העשייה או האכילה. נכין יותר אוכל וניאלץ לזרוק אותו, נקנה יותר פירות וירקות או אוכל אחר וזה יקמול לאחר כמה ימים.

כאמור, בזבוז זה עולה לנו בכחודש נוסף של רכישת סל מזון (בממוצע בשנה), ותורם ליוקר המחיה פי שניים מכך, בשל העלויות הנלוות.

גם פירות וירקות לא יפים הם אכילים
מתוך הקמפיין של אינטרמרשה

אפשר בכלל לחסוך מזון?

כן, וזה גם לא קשה במיוחד, כי אימוץ חשיבה מודעת וכמה שינויים קטנים יחסכו המון. רבות מההמלצות נוגעות למניעה ומודעות לכוחות השיווק והמח הקדום הפועלים עלינו ו"מפריעים" לנו לחסוך מזון. אחרות נוגעות פשוט להבנה שהתנהלות תקציבית נכונה מחייבת אותנו לחשבון בכל תחומי החיים, גם באוכל. הנה המלצות לחסכון:

  1. אחסון מתאים ושמירה על טמפרטורה מתאימה במקרר – מלפפונים חיים טוב יותר בנייר מגבת, עגבניות שמחות במקום מוצל יותר מאשר במקרר, מוצרי חלב יש לשמור בקירור.
  2. אכילה בצלחות קטנות – באופן זה, נאכל את מה שצריך ולא ניטה למלא את הצלחת עד כדי חוסר יכולת לסיימה
  3. לפעמים אריזה קטנה עדיפה על פני אריזה גדולה. לא תמיד מבצע משתלם – גם במקרה בו המבצע/אריזה מייצרים מחיר ממוצע נמוך יותר, ייתכן שנמצא את עצמנו זורקים מזון מבלי שהתכוונן לכך.
    אם אין לנו שימוש ב – 3 קופסאות תותים, רכישתם במבצע לא תתרום לנו במאומה. כך גם אריזות גדולות של חטיף, למשל, המיועדות לילדים קטנים בגינת השעשועים.
  4. הולכים לקניות? מחקרים מראים שאם אתם רעבים, עייפים או דעתכם מוסחת – תרכשו הרבה יותר, ודברים בריאים פחות. לכן, מומלץ להגיע לקניות כשמרוכזים בקנייה. יש הממליצים להגיע ללא ילדים קטנים (אשר מייצרים הסחות דעת קבועות :-)), בשל הנטייה לרכוש המון דברים שלא התכוונו להם. יש יתרון בהבאת ילדים לקניות, והיא הרצון לחנך אותם להתנהלות כלכלית. במקרה כזה, יש להביא בחשבון את המחיר של פעילות אחת על חשבון השנייה.
  5. כדאי להגיע לקניות עם רשימה כתובה. קנייה מתוכננת מצמצמת את ההסתברות לרכישת דברים מיותרים, ומאפשרת גם השוואת מחירים טרם ההגעה לקניות.
    פגשתי נועצים אשר מעדיפים להגיע לקניות במזומן, אך במקרה הזה כל אחד צריך להחליט כיצד נוח לו יותר להתנהל, תוך כדי שמירה על המסגרת שקבע לעצמו.
  6. המוצרים במדפים שאינם בגובה העיניים בדרך כלל זולים יותר.
    כך גם המותגים של הסופר עצמו בו אתם רוכשים.
  7. פירות וירקות לא יפים אך אכילים יהיו זולים משמעותית ויאפשרו לכם מרק, סלט פירות, רטבים, חמוצים ועוד מבלי לקלקל את נראות המנה.
    בהקשר הזה ניתן לראות מיזמים שונים המנסים לשכנע את הקונים לרכוש גם פירות וירקות לא יפים, ואחד המבצעים היפים שנעה היא ברשת מרכולים בצרפת אשר מיתגה מחדש את הירקות, הורידה את מחירם כדי למכור ותרמה למניעת אחד הגורמים העיקריים לבזבוז ירקות ופירות.
  8. חזרתם מהסופר עמוסים בקניות? סדרו את המקרר כך שמה שהגיע ראשון ייצא ראשון – הכינו סלסלה, מגירה, או סדרו את המוצרים הטריים יותר בגב המקרר. כך יקטן הסיכוי שתידרשו לזרוק אוכל.
  9. שימו לב לרכישות הקטנות – הן עשויות להיות בזבניות יותר ממה שחשבנו.

ולסיכום

תקציב המזון לא עומד בפני עצמו, והוא חלק מתקציב הבית. מאחר שהוא אחד הסעיפים הגדולים בסל הצריכה, הקטנתו תביא לשיפור התזרים. כפי שניתן לראות, לא חייבים לקנות פחות דברים כיפיים או בכלל, וניתן לחסוך רבות עוד לפני שהגענו לנקודת החסכון באוכל עצמו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *